home > Pylová alergie > Onemocnění dnešní doby

Pylová alergie: Onemocnění dnešní doby

Znečištění, globální oteplování, globalizace a stres: nežádoucím vedlejším produktem těchto jevů dnešní doby je zvýšené riziko pylové alergie.

 

Důsledky klimatické změny

Globální oteplování má přímý vliv na zvýšený výskyt pylové alergie zjištěný v posledních dekádách. Díky tomu, že období mírnějšího počasí začíná dříve a končí později a rostliny rostou rychlejším tempem, trvá pylová sezóna déle a množství pylu v ovzduší je na vzestupu.

 
 

Globalizace vytváří nové alergeny

Trávy se nyní vyskytují v oblastech, kde byly dříve neznámé, země dovážejí nepůvodní stromy pro okrasnou výsadbu, exotické druhy rostlin se stávají běžnými, obchod stále roste a cestování je mnohem dostupnější než kdykoliv předtím. Důsledkem tohoto globálního posunu je, že jsme dnes vystaveni řadě nových alergenů, což jsou látky, které mohou vyvolávat nebo zvyšovat riziko alergie.

 
 

Znečištění ovzduší, přitěžující faktor

HR-sick adult(12)

Znečištění ovzduší, a to zejména znečištění způsobené dopravním provozem nebo průmyslovou výrobou, zvyšuje riziko vzniku alergie. Oslabuje nosní sliznici, a zvyšuje tak pravděpodobnost, že dýchací cesty budou reagovat na alergeny. Zvyšuje také alergenní potenciál alergenů obsažených ve vzduchu: částice nečistot „přilnou“
k pylovým zrnům, a způsobí tak změnu jejich povrchové struktury, díky čemuž jsou více alergenní a zvyšuje se pravděpodobnost, že vyvolají zánět dýchacích cest.1,2

 
 

Stres, další faktor „znečišťující“ mysl a tělo

Stres má škodlivé účinky na imunitní systém a schopnost těla bránit se proti zánětu. Nedávné studie dokázaly, že je spojen s vyšším rizikem alergické rýmy a astmatu.

 


[1] Mösges R, Klimek L, Today’s allergic rhinitis patients are different: new factors that may play a role. Allergy 2007: 62: 969-975
[2] D’Amato, G., Cecchi, L., Bonini, S., Nunes, C., Annesi-Maesano, I., Behrendt, H., Liccardi, G., Popov, T. and Van Cauwenberge, P. (2007), Allergenic pollen and pollen allergy in Europe. Allergy, 62: 976–990